Slechtvalk

LIVE beelden

BROEDSEIZOEN 2020: laatste nieuws! 

Dat we opgelucht zijn! in de week van 18 april kwamen na 32 dagen broeden 4 gezonde kuikentjes uit het ei gekropen! Amper 15 minuten daarna kregen ze al hun eerste kleine stukjes duif gevoederd.

Vanaf nu gaat het snel: met zo'n 11 maaltijden per dag zullen deze kleine bolletjes in amper 6 weken tijd uitgroeien tot jonge slechtvalken. Tussen de maaltijden door houdt ma de kleintjes warm, afgelost door pa als ze gaat jagen of even de vleugels wil strekken. Dreamteam!

Via onze live webcam kan je alles van op de eerste rij volgen.

 

------------

HOE HET ALLEMAAL BEGON
Op de toren van de Sint-Gertrudiskerk op de markt van Wetteren broeden al enkele jaren slechtvalken (Falco peregrinus) in een daarvoor speciaal geplaatste nestbak.

De slechtvalk is onze grootste inheemse valk en met vliegsnelheden tot 389 km ook de snelste vogel ter wereld.

De nestkast kwam er op initiatief van Natuurpunt Scheldeland en werd uitgevoerd door de gemeente Wetteren.
Nadat in 2014 voor het eerst een koppel slechtvalken tot broeden kwam (er vlogen toen twee jongen uit), werd een webcam geplaatst in de nestkast, zodat Wetteraars én natuurliefhebbers van buiten de gemeente het wel en wee van het slechtvalkengezin mee konden volgen.
Helaas mislukte het volledige broedsel in 2015, maar in 2016, 2017, 2018 en 2019 was het wél raak: er werden elk jaar maar liefst 4 jongen grootgebracht.
2018 was niet voor alle jongen een goed jaar: het ouderpaar slaagde er wel in om hun 4 kuikens groot te brengen maar voor 1 jong wijfje liep de sprong naar beneden slecht af. Ze vloog zich dood tegen een hoog gebouw in het centrum...
1 jong uit het broedsel van 2019 werd begin dit jaar spijtig genoeg dood teruggemeld, zelfde doodsoorzaak. Dat weten we omdat de kuikens geringd worden met een uniek wetenschappelijk nummer.

Sinds 2017 staat er een gloednieuwe webcam in de nestkast, die voor veel betere (live)beelden én fantastisch geluid zorgt. Via de knop hierboven kijk je live mee in de nestkast.  

Meer informatie

Hier lees je meer over deze indrukwekkende roofvogel.

 

LIVE beelden

Contactinfo