Start je eigen zaak

Als starter ben je belangrijk voor onze gemeente. We geven je dan ook graag advies, zo bouw je een stevige basis uit voor een gezonde onderneming.

Advies en coaching

Maandelijkse zitdag VLAIO

Startende ondernemers kunnen via het Agentschap Innoveren & Ondernemen begeleiding krijgen bij hun haalbaarheidsonderzoek. Dit gesprek is bedoeld voor ondernemers (of ondernemers in spé) die willen aftoetsen of er mogelijke subsidies of financieringsmaatregelen vanuit de overheid zijn om hun project te ondersteunen.  Deze dienstverlening is volledig gratis en geeft informatie op maat van het project. 

  • Prijs: Gratis
  • 1 uur

Vlaio heeft bijkomend een zeer praktische en overzichtelijke toolkit ontworpen die een leidraad biedt aan startende ondernemers. Van prille ideefase tot concrete uitwerking en opstart. De startersgids biedt oefeningen, tips, templates en contacten om je netwerk te versterken, je ideeën aan te scherpen en je centen onder controle te houden. Allemaal samengesteld door ondernemingsexperten en coaches.

Bryo 

Dit is het netwerk van Voka voor startende ondernemers. Bryo focust op enthousiast talent met een hoog potentieel en een grote goesting om te ondernemen. Als je deelneemt aan Bryo, dan word je begeleid bij alle uitdagingen, problemen en beslissingen die op je weg liggen - zowel voor, tijdens als kort na de opstart of overname van je eigen zaak. Dat gebeurt via gezamenlijke activiteiten met gelijkgestemden en ook via individuele coaching. Er zijn 3 verschillende trajecten: StandUp (voor pré-starters zonder ondernemingsplan), StartUp (voor starters) en ScaleUp  (omzet vanaf 100.000 euro per jaar). 

  • Prijs: 250 tot 1000 euro

Maak Werk van je Zaak

Met “Maak werk van je zaak” slaan SYNTRA, VDAB, STEBO en ESF de handen in elkaar om werkzoekenden te ondersteunen bij de opstart van een eigen zaak. Zo krijg je als deelnemer de kans een eigen businessplan op te stellen en aan je ondernemerscompetenties te werken. Bespreek je plannen voor je eigen zaak met je plaatselijke VDAB-consulent. 

  • Prijs: gratis
  • Maximaal 1 jaar (afhankelijk van het traject)

Opleidingen

Start Me Up

Syntra biedt, in samenwerking met Unizo,  een persoonlijk ‘start me up’ traject aan als voorbereiding om zelfstandig te (pre)starten. Deze opleiding is er voor iedereen, voor bij- en hoofdberoepers, van de vakman, de freelancer tot de toekomstige winkelier. Het werken aan een businessplan vormt rode draad doorheen je traject. Je krijgt een persoonlijke coach en met het volgen van de learning snacks schaaf je je skills en je vaardigheden die essentieel zijn voor je zelfstandig ondernemerschap volledig bij. 

  •  Prijs: 290 euro
  • Gemiddeld drie keer per maand . In het totaal 88 uur les, 3 uur persoonlijke coaching
  • Beschikbaar op SYNTRA- campus in Aalst

Horeca Vlaanderen 

Horeca Vlaanderen organiseert speciaal voor starters doorheen het jaar gratis startersopleidingen. Deze opleidingen zijn niet louter gericht op theorie, maar leggen ook het accent op praktische en haalbare tips. Om starters optimaal te begeleiden ontwikkelde Horeca Vlaanderen een uitgebreide startersbrochure met alle formaliteiten en een overzicht van de belangrijkste wetgeving. 

Financiële ondersteuning

Microstart

MicroStart financiert starters en gevestigde ondernemers die willen groeien met behulp van kleine leningen en die in het klassieke banksysteem geen financiële ondersteuning kan krijgen, bijvoorbeeld door een vroegere faling of een andere financiële of sociale problematiek. Bovendien zorgt MicroStart voor gratis begeleiding met een uitgebreid gamma aan gratis diensten en advies (coaching en opleidingen). De diensten worden vooral door ervaren vrijwilligers geleverd. Een financiering, dankzij een microkrediet van 500 tot 25 000 euro. Dit microkrediet kan gebruikt worden voor alles wat je nodig hebt voor je zelfstandige activiteit: renovatie, voorraad, materiaal, kasmiddelen, huurwaarborgen, een occasiewagen, de overname van een zaak, enzovoort. Het maximumbedrag van een lening is 25.000 euro, gedurende maximum 3 jaar? De begeleiding is gratis.

Impulskrediet

Elke ondernemer krijgt bij Impulskrediet de kans om zijn project voor te stellen aan de hand van een financieel- en ondernemingsplan. Wanneer je aanvraag in aanmerking komt, wordt je kredietdossier verder opgebouwd op basis van een persoonlijk gesprek. Als Impulskrediet gelooft in jou als ondernemer en in de slaagkansen van je project, krijg je een microkrediet van maximum 25.000 euro over maximum 5 jaar. De begeleiding is gratis.

Startersgids VLAIO

Hoe ga je van ondernemingsdroom naar zakelijk succes? De toolkit van het Agentschap Ondernemen en Innoveren is dé reisgids die je daarbij begeleidt.
Bekijk de startersgids

Steunmaatregelen VLAIO

Op de website van de subsidiedatabank vind je meer informatie over steunmaatregelen die overheden aanbieden voor starters, KMO's of grote ondernemingen.

Contactinfo