Start je eigen zaak

Startend ondernemerschap is van cruciaal belang om het lokaal economisch weefsel verder te versterken. Wetteren staat je dan ook graag met raad bij om een stevige basis te leggen voor een gezonde onderneming.

ADVIES EN COACHING

Maandelijkse zitdag VLAIO

Startende ondernemers kunnen via het Agentschap Innoveren & Ondernemen begeleiding krijgen bij hun haalbaarheidsonderzoek. Dit gesprek is bedoeld voor ondernemers (of ondernemers in spé) die willen aftoetsen of er mogelijke subsidies of financieringsmaatregelen vanuit de overheid zijn om hun project te ondersteunen.  Deze dienstverlening is volledig gratis en geeft informatie op maat van het project. 

Duurtijd: 1 uur I Prijs: Gratis

Vlaio heeft bijkomend een zeer praktische en overzichtelijke toolkit ontworpen die een leidraad biedt aan startende ondernemers. Van prille ideefase tot concrete uitwerking en opstart. De startersgids biedt oefeningen, tips, templates en contacten om je netwerk te versterken, je ideeën aan te scherpen en je centen onder controle te houden. Allemaal samengesteld door ondernemingsexperten en coaches.

Bryo 

Het netwerk van Voka voor startende ondernemers. Bryo focust op enthousiast talent met een hoog potentieel en een grote goesting om te ondernemen. Als je deelneemt aan Bryo, dan word je begeleid bij alle uitdagingen, problemen en beslissingen die op je weg liggen - zowel voor, tijdens als kort na de opstart of overname van je eigen zaak. Dat gebeurt via gezamenlijke activiteiten met gelijkgestemden en ook via individuele coaching. Er zijn 3 verschillende trajecten: StandUp (voor pré-starters zonder ondernemingsplan), StartUp (voor starters) en ScaleUp (reeds met een omzet van 100 000 EUR/jaar). 

Prijs: 250 EUR tot 1 000 EUR

Maak Werk van je Zaak

Met “Maak werk van je zaak” slaan SYNTRA, VDAB, STEBO en ESF de handen in elkaar om werkzoekenden te ondersteunen bij de opstart van een eigen zaak. Zo krijg je als deelnemer de kans een eigen businessplan op te stellen en aan je ondernemerscompetenties te werken. Bespreek je plannen voor je eigen zaak met je plaatselijke VDAB-consulent. 

Prijs: Gratis I Duurtijd: maximum 1 jaar, afhankelijk van het traject

OPLEIDINGEN

Start Me Up

Syntra biedt, in samenwerking met Unizo,  een persoonlijk ‘start me up’ traject aan als voorbereiding om zelfstandig te (pre)starten. Deze opleiding is er voor iedereen, voor bij- en hoofdberoepers, van de vakman, de freelancer tot de toekomstige winkelier. Het werken aan een businessplan vormt rode draad doorheen je traject. Je krijgt een persoonlijke coach en met het volgen van de learning snacks schaaf je je skills en je vaardigheden die essentieel zijn voor je zelfstandig ondernemerschap volledig bij. 

Duurtijd: Gemiddeld drie per maand - 88 uur les, 3 uur persoonlijke coaching I Beschikbaar op SYNTRA- campus van I Aalst Prijs: 290 EUR 

FINANCIELE ONDERSTEUNING

Microstart

MicroStart financiert starters en gevestigde ondernemers die willen groeien met behulp van kleine leningen en die in het klassieke banksysteem geen financiële ondersteuning kan krijgen, bijvoorbeeld door een vroegere faling of een andere financiële of sociale problematiek. Bovendien zorgt MicroStart voor gratis begeleiding mits een uitgebreid gamma aan gratis diensten en advies (coaching en opleidingen). Deze diensten worden vooral door ervaren vrijwilligers geleverd. Een financiering, dankzij een microkrediet van 500 tot 25 000 EUR. Dit microkrediet kan gebruikt worden voor alles wat je nodig hebt voor je zelfstandige activiteit: renovatie, voorraad, materiaal, kasmiddelen, huurwaarborgen, een occasiewagen, de overname van een zaak, enzovoort.

Max. bedrag lening: 25 000 EUR I Duurtijd: max. 3 jaar I Begeleiding: gratis

Impulskrediet

Elke ondernemer krijgt bij Impulskrediet de kans om zijn/haar project voor te stellen aan de hand van een financieel- en ondernemingsplan. Wanneer je aanvraag in aanmerking komt, word je kredietdossier verder opgebouwd op basis van een persoonlijk gesprek. Als Impulskrediet gelooft in jou als ondernemer en in de slaagkansen van je project, krijg je een microkrediet tot max. 25 000 EUR en kan je van start gaan.

Max. bedrag lening: 25 000 EUR I Duurtijd: max. 5 jaar I Begeleiding: 2 jaar, gratis

STARTERSGIDS VLAIO

Hoe ga je van ondernemingsdroom naar zakelijk succes? De toolkit van het Agentschap Ondernemen en Innoveren is dé reisgids die je daarbij begeleidt.

Bekijk de startersgids

STEUNMAATREGELEN VLAIO

Wil je meer weten over steunmaatregelen die overheden aanbieden voor starters, KMO's of grote ondernemingen?

Ga naar de subsidiedatabank

Contactinfo