Autodelen

Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één of meer wagens. Het principe is heel eenvoudig: de wagen wordt gebruikt wanneer die nodig is. Wanneer het voertuig niet nodig is, kan deze door iemand anders worden gebruikt. Autodelen biedt grote sociale en economische voordelen en het is ook nog eens goed voor het milieu. Het vermindert het aantal auto’s, het aantal files, de CO2-uitstoot, de parkeerdruk en heel
belangrijk: de individuele kost voor het gebruik van een wagen. Het delen van een wagen is dus een heel duurzaam en flexibel alternatief voor het bezitten van een (tweede) wagen.

Vandaag bestaan er verschillende autodeel-initiatieven. In Wetteren zijn er op vandaag 3 autodeelorganisaties; Partago,  Dégage en Cambio.

Op de parking Berg staat de elektrische deelauto "Hera" van Partago. Na de kantooruren en in het weekend is Hera beschikbaar voor de inwoners van Wetteren. Tijdens de werkweek rijdt het personeel van het Regionaal Landschap Schelde-Durme vzw met de auto (tussen 6u-18u). Wie na de uren gebruik wil maken van Hera kan zich inschrijven bij Partago.

Dégage is een vorm van particulier autodelen. Bij particulier autodelen worden één of meerdere private wagens door verschillende buurtbewoners gebruikt. Een tweede belangrijk kenmerk is het kostendelend principe. De eigenaar maakt geen winst maar krijgt de reële kostprijs van de wagen per gedeelde kilometer. Tot slot is er een grote mate van zelforganisatie waarbij elke autodeelgroep haar afspraken en regels zelf bepaalt. Buurtbewoners kunnen ofwel een wagen lenen van een eigenaar ofwel samen een auto aankopen in mede-eigendom.

In Wetteren zijn er momenteel 3 bewoners die hun auto delen via Dégage. Wil jij ook je auto delen? Neem dan snel een kijkje op de website van Dégage.

Aan het station van Wetteren staan 2 cambio deelwagens en aan de Zeshoek (Hekkerstraat) staat de elektrische wagen van Cambio. Word je lid van cambio tot 30 september 2020? Dan krijg je de instapkost van €35 cadeau!
Twijfel je nog? Kom naar de infosessie op 1 juli 2020 in het gemeentehuis. Schrijf je nu in!

Alle deelwagens in Wetteren parkeren gratis en onbeperkt in de betalende en blauwe zone. Op die manier wil het bestuur autodelen promoten.

 

Contactinfo