Buddywerking: Brugwacht

logo buddywerking brugwacht

We lanceerden in 2021 een buddywerking voor Wetterse (in)BURGER(aar)S: De Brugwacht. Het is de bedoeling dat een buddy inburgeraars wegwijs maakt in de vrijetijds- en ontspanningsmogelijkheden van Wetteren.

Iets voor jou? 

Snuister eens door onze webpagina voor meer info of bekijk het filmpje over onze werking.

Heb je interesse om je te engageren als buddy of wil je graag nog wat meer uitleg? Registreer je hier en wij nemen contact met je op. 

 

 

Wat houdt de buddywerking ‘Brugwacht’ in?

Bij het inburgeringsproces is de buddywerking een begeleid en gearrangeerd engagement waarin een inburgeraar (die in Wetteren woont) gelinkt wordt aan een goed ingeburgerde Wetteraar. Die vormen dan samen een duo voor een vastgelegde termijn (6 maanden) en spreken op regelmatige basis (minimaal 2 keer per maand) af om samen leuke dingen te doen.

Wat willen we bereiken met de buddywerking?

 • De inburgeraar zoveel mogelijk de kans geven om mensen te leren kennen en te participeren aan het sociale leven.
 • Kennismaken met het vrijetijdsaanbod en de ontspanningsmogelijkheden binnen Wetteren en samen plezier beleven, leuke dingen doen.
 • Kennismaken met elkaars cultuur en leefwereld.
 • Nederlands leren in een ontspannen sfeer. (Filmpje buddywerking De Brugwacht: Hoe oefen jij Nederlands? Mijn buddy en ik!)

Beide partijen engageren zich vrijwillig en onbezoldigd. Wanneer het traject afloopt kan je zelf kiezen of je elkaar nog op eigen initiatief ontmoet. Het engagement van de buddywerking stopt dan wel.

 

Wat betekent de buddywerking voor onze inburgeraars?

Inburgeraars zijn heel gemotiveerd om geïntegreerd te geraken en zich in te zetten voor de samenleving die hen zo goed ontvangen heeft. Velen van hen zoeken manieren om in contact te komen met mensen die al langer in België verblijven, maar botsen vaak op bepaalde drempels, tegenkantingen of vooroordelen. De buddywerking slaat een brug tussen deze twee groepen.

Buddywerking helpt inburgeraars hindernissen te overwinnen die ze op hun integratieparcours tegenkomen en zo kunnen ze het proces versnellen. Sommige inburgeraars hebben een duidelijk doel dat ze met hun buddy willen bereiken: bv. een sociaal netwerk uitbouwen, de stap naar vrijetijds-beleving zetten, de Nederlandse taal oefenen of zich meer thuis voelen in de buurt. Andere inburgeraars hebben geen duidelijk doel bij de start en laten het liever wat op zich afkomen.

De ingeburgerde buddy krijgt de kans om bij te dragen aan een warme samenleving, ontwikkelt zijn sociale en interculturele vaardigheden  en bouwt soms zelfs een nieuwe duurzame vriendschap op. De band die ontstaat tussen beide partijen, bevordert wederzijds begrip en doet vooroordelen verdwijnen. Op die manier draagt buddywerking bij aan een inclusieve samenleving.

Getuigenissen

Met onze buddywerking namen we tijdens de week van het Nederlands deel aan een videowedstrijd (georganiseerd door het Agentschap Integratie en Inburgering, IN-Gent, Atlas, vzw De Rand en Huis van het Nederlands Brussel).

We brachten in beeld hoe wij, als buddy-duo's, Nederlands (willen) oefenen. En... geloof het of niet, we behoorden tot de gelukkige winnaars en wonnen met z'n allen een bezoek aan het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel mét een rondleiding op maat. Bekijk hieronder ons winnende filmpje!

 

UNCHR

ArmenTeKort

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen en wat wordt er van mij als buddy verwacht?

Voorwaarden

 • Je bent + 18 jaar.
 • Je hebt de goesting en de tijd om iemand mee op pad te nemen.
 • Je voelt je goed geïntegreerd en thuis in Wetteren.
 • Je spreekt goed Nederlands en kan toegankelijk spreken. (Jouw buddy zal over een beperkte kennis van het Nederlands beschikken.)
 • Je staat open voor diversiteit en hebt interesse in de doelgroep, hun achtergrond en cultuur.
 • Je bent positief en sociaal ingesteld.
 • Je hebt een groot inlevingsvermogen, kan goed luisteren en bent geduldig.
 • Je staat sterk in je schoenen en kan gemakkelijk je grenzen stellen.

Mijn rol als buddy

 • Je gaat een engagement aan van 6 maanden waarin je minimaal 2 keer per maand afspreekt. Het is de bedoeling dat je in totaal ongeveer 40 uur samen doorbrengt (incl. groepsactiviteiten).
 • Je neemt je buddy mee op pad om zo kennis te maken met sport, cultuur en andere vrijetijdsbesteding, nieuwe mensen te leren kennen en de Nederlandse taal te oefenen.
 • Je bent:

  • een bondgenoot (= wederkerigheid staat voorop: beide partijen moeten er voldoening uithalen)

  • een supporter (= je moedigt aan, je bent een steun en toeverlaat)
 • Je probeert een vertrouwensrelatie uit te bouwen waarin gelijkwaardigheid en onbevooroordeeld kijken voorop staan.
 • Je bent geen hulpverlener, maar je kan wel een mooie aanvulling zijn. Jij bent er vrijwillig en onvoorwaardelijk voor jouw buddy en hebt de tijd om écht te luisteren. Bij vragen is de stap naar jou dan ook gemakkelijker gezet dan naar de professionele hulpverlening. De kunst is dan om samen op zoek te gaan naar oplossingen of door te verwijzen naar geschikte hulpverlening.

  Bijvoorbeeld: Een goede buddy vult de belastingbrief van de inburgeraar niet in, maar zoekt samen uit welke professionele dienst daarbij kan helpen. Hij koopt geen kleren voor de kinderen van de inburgeraar, maar helpt hem bij het vinden van mooie, betaalbare kinderkleding.

 • Je neem vooral de rol op waar jij je goed bij voelt. Je bent wie je bent en er wordt niet verwacht dat je over specifieke kennis of vaardigheden beschikt. Je beslist zelf op welke vragen je ja of nee zegt. Zo kan je bv. een wegwijzer, luisterpaal of taalcoach zijn. Sommige van die functies kan je onderling afspreken, andere ontstaan spontaan.

 • Een buddy-relatie kan overvloeien in een vriendschapsrelatie, maar dat is zeker geen must!

Drie ATK-buddy's vertellen: motivatie en lessen

 

Wat kan ik allemaal doen?

Word je als onderneming, vereniging of organisatie graag opgenomen in deze activiteitenlijst? Neem dan vrijblijvend contact op met de projectcoördinator.

 

Welke ondersteuning kan ik krijgen?

Infomoment

Is je interesse gewekt, zit je met vragen of wil je extra info? Tijdens het infomoment gaan we dieper in op wat de buddywerking juist inhoudt, wat er van jou verwacht wordt en hoe alles in zijn werk zal gaan.

We plannen minimaal 2 keer per jaar een infomoment in. Hou deze pagina dus goed in de gaten of registreer je al via onderstaand formulier en wij houden je vrijblijvend op de hoogte.

registratieformulier infomoment

Intakemoment

Heb je de knoop doorgehakt? Ga je er voor? Wij helpen je op weg. We overlopen nog eens de praktische kant. We geven tips mee rond duidelijke taal, onbevooroordeeld kijken en grenzen stellen. Je krijgt ookde kans om met inburgeraars in gesprek te gaan en we luisteren naar jouw verwachtingen en interesses via een intakegesprek. 

Matching/startmoment

Nu wordt het spannend! Na een matching door de projectcoördinator (op basis van de intakegesprekken) maken we de duo’s bekend. We laten jullie even kennismaken met elkaar, overlopen samen de informatiemap en helpen jullie op weg voor de eerste afspraak. Daarna kiezen jullie zelf wanneer jullie afspreken en wat jullie doen. 

Groepsactiviteit

Ongeveer halverwege het traject voorzien we een leuke groepsactiviteit. Hier leren de verschillende duo’s, in een leuke en ontspannen sfeer, elkaar beter kennen.

Sfeerbeelden buddywandeling 2021

Intervisie/vorming

Op vraag van de buddy’s of bij wederkerige problemen gaan we dieper in op aspecten zoals grenzen bewaken, zelfredzaamheid, communicatie, omgaan met discriminatie, enzovoort.

We voorzien intervisiemomenten waarin de duo’s onderling met elkaar in gesprek kunnen gaan en ervaringen kunnen delen en bieden ook vormingen op maat aan.

Reflectiemomenten

 • Kort na jullie eerste afspraak belt de coördinator je op om te horen hoe het verlopen is.
 • Ook tussendoor voorzien we regelmatig momenten waarbij we polsen naar het verloop van het traject.
 • Per duo voorzien we een tussentijds reflectiemoment, waarbij we samen in gesprek gaan.
 • De coördinator is ook altijd bereikbaar bij vragen of problemen.

Slotactiviteit

We proberen samen de impact van jullie ontmoetingen in kaart te brengen. Luisteren naar jullie feedback en nemen die mee naar het volgende traject.

Het engagement wordt feestelijk afgesloten. 

Contactinfo

Contactpersonen

  • Mailbox integratiedienst@wetteren.be