UiTPAS

UiTPAS is een spaarkaart voor vrije tijd: film, toneel, dans, sportclub, cursussen … Met UiTPAS kan je punten sparen en ze omruilen voor een korting, cadeau of ander voordeel. 

Er bestaat ook een UiTPAS met kansentarief. Die ziet er hetzelfde uit als de ‘gewone’ UiTPAS, maar geeft mensen met een beperkt inkomen korting op het vrijetijdsaanbod. Daarbovenop kan je ook gewoon punten sparen, zoals met een gewone UiTPAS.

Heb je nog vragen over de UiTPAS? Neem contact met ons op via uitpas@wetteren.be


Veelgestelde vragen over de UiTPAS

Veelgestelde vragen over de UiTPAS met kansentarief

Veelgestelde vragen over de UiTPAS voor verenigingen


Wie kan een UiTPAS gebruiken?

Iedereen die woont in een UiTPAS-gemeente kan een gewone UiTPAS kopen en gebruiken. Een UiTPAS met kansentarief kan je niet aankopen, maar moet je aanvragen. Het Sociaal Huis bekijkt of je recht hebt op een UiTPAS met kansentarief.

Hoeveel kost een UiTPAS?

Een UiTPAS kost 5 euro voor volwassenen. Je betaalt 2 euro als je je UiTPAS wil vervangen (diefstal, verlies …) of als je jonger bent dan 18 jaar. Een UiTPAS met kansentarief is gratis, maar moet je aanvragen via het Sociaal Huis.

Waar kan je een UiTPAS kopen? 

In Wetteren kan je een UiTPAS kopen aan de balies van cc Nova, de bibliotheek, de sporthal, het zwembad. de KUNSTacademie en in het LDC De Koffiebranderij. Een overzicht van verkooppunten in andere gemeenten vind je hier.

Hoe spaar je punten met een UiTPAS?

 • Houd je UiTPAS enkele seconden tegen de UiTPAS-zuil.
 • Is er geen zuil? Dan voorziet de organisator een QR-code die je kan scannen met je UiTPAS-app.
 • Heb je geen smartphone? Spreek dan een baliemedewerker aan.

In Wetteren kan je UiTPAS-punten sparen bij activiteiten van cc Nova, dienst toerisme, de jeugddienst, de bibliotheek, de sporthal en het zwembad. Vanaf april 2022 sluiten de KUNSTacademie en LDC De Koffiebranderij daarbij aan. In de toekomst willen we ook verenigingen (die niet onder de gemeentediensten vallen) opnemen in het aanbod. Punten sparen en ruilen kan ook in andere UiTPAS-regio’s. Hier vind je een overzicht van alle locaties en activiteiten waar je punten kan sparen.

Hoe ruil ik mijn punten in? 

Je controleert je puntensaldo in de UiTPAS-app, via je UiTPAS-zone of je vraagt het aan een baliemedewerker.

Hier vind je een overzicht van alle voordelen waar je je punten voor kan omruilen. Je vindt er ook aan welke UiTPASbalie je dat voordeel kan ruilen. Ga naar de balie, laat je UiTPAS scannen en je krijgt het voordeel. Bij sommige organisaties kan je je UiTPAS-nummer ingeven in het online reservatie- of ticketsysteem en krijg je zo je voordeel. Je kan ook altijd mailen of bellen naar de organisatie. Vermeld altijd je UiTPAS-nummer en in welk voordeel je geïnteresseerd bent.

Waar gebruik je de UiTPAS?

Met je UiTPAS kan je in heel Vlaanderen punten sparen en omruilen. Een UiTPAS met kansentarief kan je alleen in je eigen regio gebruiken.  

Hoe lang geldt de UiTPAS?

De UiTPAS blijft altijd geldig. 


Hoe vraag je een UiTPAS met kansentarief aan?

De UiTPAS met kansentarief kan je enkel krijgen via het Sociaal Huis. Maak online een afspraak of neem contact op met je vaste maatschappelijke medewerker. Er volgt een kort financieel onderzoek. Daarvoor heb je nodig:

 • Je e-ID of een geldig identificatiebewijs
 • Een overzicht van je bankuittreksels van de laatste drie maanden (spaar- en zichtrekening)

De UiTPAS is strikt persoonlijk. Wil je ook een UiTPAS laten aanmaken voor gezinsleden? Neem dan zeker ook hun documenten mee naar je afspraak.

Hoeveel betaal je voor een activiteit met een UiTPAS met kansentarief? 

Een UiTPAS met kansentarief geeft korting op het vrijetijdsaanbod. Je betaalt:

 • 1,5 euro voor een activiteit van maximaal een halve dag
 • 3 euro voor een activiteit van maximaal een hele dag
 • 25% van de prijs voor een meerdaags aanbod zoals vakantiekampen

Er is een uitzondering: bij Speelplein WESP betaal je 1,5 euro per dag (dat is normaal het tarief voor een halve dag).

Een paar fictieve voorbeelden

 • Een ticket voor een concert in cc Nova kost 8 euro. Met je UiTPAS met kansentarief betaal je 1,5 euro.  
 • Je wil graag deelnemen aan een reeks van 3 workshops die de bibliotheek organiseert. Normaal gezien kosten die 15 euro. Je betaalt 3.75 euro (= 25% van de prijs).
 • Je wil je graag inschrijven aan de KUNSTacademie. Als volwassene betaal je 330 euro inschrijvingsgeld. Met je UiTPAS met kansentarief betaal je 85 euro (= 25% van de prijs - afgerond).

Waar gebruik je de UiTPAS met kansentarief?

Het kansentarief geldt enkel in je eigen regio. Wetteren behoort tot UiTPAS-regio Dender. Die bestaat uit 9 andere gemeenten: Aalst, Berlare, Denderleeuw, Dendermonde, Erpe-Mere, Haaltert, Lede, Ninove en Wichelen. Bekijk het volledige overzicht van de Vlaamse UiTPAS-regio's. 

Hoe lang blijft de UiTPAS met kansentarief geldig?

De UiTPAS met kansentarief is één jaar geldig. Vernieuwen doe je bij het Sociaal Huis. We werken eraan om dit automatisch te laten verlopen, maar voorlopig moet je zelf nog even initiatief nemen. Doe dit op tijd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


Veelgestelde vragen over de UiTPAS voor verenigingen

Waarom een UiTPAS voor verenigingen? 

Voorlopig zijn enkel activiteiten van gemeentelijke vrijetijdsaanbieders zoals de bibliotheek, cc Nova, het zwembad ... opgenomen in het UiTPAS-aanbod. Maar dat willen we snel veranderen.

Vrije tijd moet voor iedereen toegankelijk zijn. Helaas is het dat vaak niet. Mensen met een beperkt budget zijn wel welkom bij verenigingen, maar naast lidgeld moet je vaak ook betalen voor extra activiteiten, een uniform en materiaal. Daardoor haken mensen af. UiTPAS komt hieraan tegemoet.

Welke voordelen biedt de UiTPAS voor mijn vereniging? 

UiTPAS biedt vier grote voordelen voor verenigingen en organisatoren:

 • Je hoeft geen ongemakkelijke gesprekken met (toekomstige) leden te voeren over financiën; gewoon het kaartje scannen en klaar!
 • UiTPAS betekent een belangrijke administratieve vereenvoudiging. Je hoeft zelf geen ingewikkeld en moeilijk te controleren systeem van kortingen te bedenken; je sluit je gewoon aan bij het bestaande en gekende systeem.
 • Via UiTPAS wordt jouw aanbod extra gepromoot en vinden nieuwe mensen de weg naar jouw activiteiten.
 • Je toont sociaal engagement: jouw deuren staan open voor iedereen!

Hoe werkt de UiTPAS voor verenigingen? 

Solidaire kostendeling

Stel, je organiseert een eenmalige activiteit en wil die toegankelijk maken voor mensen met een beperkt budget. Een basisticket kost €10. Voor veel mensen is dat niet haalbaar. Met het kansentarief betalen mensen maar €1,50. De inkomsten die je misloopt worden deels vergoed door de gemeente (de helft van de basisprijs, dus in het voorbeeld: €5), deels door jou als organisator (in het voorbeeld: €10 - €1,50 - €5 = als organisator betaal je €3,50).

Met een UiTPAS kunnen leden ook punten sparen (als ze naar een voorstelling, activiteit, de bib ... gaan) en die omruilen voor voordelen, zoals kleine en grote tastbare gadgets (bv. voetbal, trui, Chiro-rok …), korting of een unieke ervaring. De voordelen financier je als vereniging zelf.

Je levert als organisator dus zelf een (financiële) inspanning, omdat je gelooft dat iedereen recht heeft op vrije tijd, ongeacht het budget. Bovendien redeneer je best zo: iedereen die deelneemt via het UiTPAS-kansentarief was anders niet gekomen én brengt meestal iemand mee. Zo is het bereik van je vereniging weer een beetje groter geworden.

Per kwartaal stuur je een onkostennota naar de gemeente via kansentarief@wetteren.be De onkostennota vind je makkelijk in de UiTPAS-balie-app.

Promo en communicatie: UiTdatabank

Mensen moeten je aanbod natuurlijk vinden. Dat gebeurt via de UiTdatabank (www.uitinvlaanderen.be). Iedereen kan daarop activiteiten invoeren, maar als UiTPAS-organisator verschijnt het UiTPAS-logo automatisch bij al jouw activiteiten. Mensen met een beperkt budget kunnen zo in één oogopslag zien waar ze kunnen deelnemen aan kansentarief.

Promo en communicatie: Gemeentelijke nieuwsbrief

De gemeentelijke nieuwsbrief bevat een ‘UiT in Wetteren’-rubriek. Die wordt uit de UiTdatabank gehaald. 

Promo en communicatie: UiTPAS-mail

Via UiTPAS kan je mails versturen naar mensen met een UiTPAS. Organiseer je een uitzonderlijk event? Dan kan je samen met de UiTPAS-coördinator beslissen om een mailing te sturen. 

Promo en communicatie: UiTPAS-materiaal

Zodra jouw activiteit ingevoerd is in de UiTdatabank, verschijnt ze in jouw persoonlijke UiTPAS-balie-app. In de app kan je pashouders opzoeken, zien of hun kansentarief nog geldig is, het juiste tarief toekennen, punten toekennen en voordelen omruilen.

Pashouders kunnen bij elke activiteit een UiT-punt sparen. Heb je een drukbezochte vaste locatie, dan kan een UiTPAS-spaarzuil interessant zijn. Heb je die niet, dan kunnen mensen sparen via de balie of een QR-code. Die kan je als organisator zelf downloaden.

Werk je met lidgelden en vaste bijeenkomsten (bv. wekelijkse repetitie of training), dan kan het interessant zijn om bij het begin van het seizoen alle UiTPAS-punten toe te kennen. Zo moeten leden niet elke repetitie apart hun punt sparen. Dat is gemakkelijk voor de leden en de organisatie. Het zorgt er ook voor dat je niet moet investeren in een spaarzuil.

Welke verenigingen kunnen aansluiten bij de UiTPAS?

In Wetteren erkende verenigingen en organisaties die vrijetijdsactiviteiten aanbieden, kunnen aansluiten bij UiTPAS Wetteren.

Het gaat dan voornamelijk om sport-, jeugd- en cultuurverenigingen. Denk daarbij aan de voetbalclub, Chiro, wandelclub of koor. Ook verenigingen die niet in een hokje passen, maar die regelmatig (betalende) activiteiten organiseren voor mensen in hun vrije tijd, kunnen aansluiten bij UiTPAS.

Hoe kan mijn vereniging aansluiten bij de UiTPAS?

Neem contact op met UiTPAS Wetteren via uitpas@wetteren.be. We overlopen een aantal stappen:

 • Kennismakingsgesprek
 • Ondertekening engagementsverklaring
 • Aanmaak UiTPAS account door Publiq (overkoepelende organisatie achter UiTPAS)
 • Individuele ondersteuning om account in te stellen en te gebruiken
 • Levering materiaal om UiTPAS bekend te maken bij jouw leden en publiek

Nuttige documenten

Contactinfo