Wetteren Noord-Zuid: de verbinding met de toekomst

Ons centrum is interessant gelegen want het ligt tussen de spoorweg en de Schelde. Maar de verbinding met de E40 en het gebied ten noorden van de Schelde geeft al jarenlang problemen rond verkeersveiligheid en leefbaarheid. Sinds april 2022 onderzoekt een studiebureau de belangrijkste trajecten.

De uitdaging

Het centrum van Wetteren is zeer interessant gelegen tussen de spoorweg en de Schelde. Maar de verbinding tussen de E40 en het gebied ten noorden van de Schelde, met onder andere het bedrijventerrein Stookte, brengt teveel verkeer door het centrum. Dat geeft problemen met verkeersveiligheid en leefbaarheid, zoals geluid, trillingen, luchtkwaliteit en onaangename files. De zoektocht naar een oplossing loopt wel al 40 jaar, maar leidde nooit tot een akkoord.

Het ideale moment

Nu hebben we een unieke kans:

  • De Vlaamse Waterweg moet de oude brug over de Schelde verhogen voor grotere schepen.
  • Infrabel streeft naar een veiliger spoorwegennet met minder overwegen. Ze willen de overweg aan de Wetterstraat vervangen door een brug of tunnel.

Samenwerking

Verschillende partners besloten samen te werken naar de beste oplossing: onze gemeente, de Vlaamse Waterweg, Infrabel, het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vervoerregio Gent en departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. De provincie Oost-Vlaanderen is de trekker van dit  project. De wil om samen te werken is groot! Zo stemde onze gemeenteraad unaniem voor dit akkoord.

Waar staan we?

De partners deden vanaf  2020 veel voorbereidend werk om het project op te starten. Sinds april 2022 onderzoekt een studiebureau de belangrijkste trajecten voor de nieuwe verbinding.
Op de projectpagina van de provincie Oost-Vlaanderen vind je meer informatie.

Ga naar de projectpagina 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief op de projectpagina van de provincie Oost-Vlaanderen

Contactinfo