Geveltuintjes

Geveltuintjes 1

Een geveltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddellijk tegen de gevel van je woning. In een geveltuin kan je klimplanten, struiken of eenjarige planten zetten. De tuintjes fleuren niet alleen je gevel en de buurt op, je doet er ook de natuur een plezier mee. Want gevelgroen zorgt voor meer biodiversiteit en meer zuurstof.

Hoe werkt het?

Als je een geveltuin wilt aanleggen en je neemt daarbij een deel van het voetpad in, dan heb je een toelating nodig. Ons Team Groen onderzoekt of de plaatsing mogelijk is. Als dat zo is, maakt Team Wegen een plantvak klaar. Je kan dan zelf je tuintje aanplanten en onderhouden.  

Meld je hier aan om een geveltuintje aan te leggen

Beplanting

Maak een doordachte plantenkeuze, die past bij het aantal uren zon op je gevel. Heb je geen groene vingers? Ga dan voor planten die weinig onderhoud vragen en die je niet veel moet snoeien.

Tegeltuinen hebben meestal een vrij droge grond, want de gevel onttrekt vocht aan de aarde en overstekende dakranden vangen het meeste regenwater op. Kies dus planten die gedijen in droge omstandigheden. Voorjaarsbollen doen het meestal uitstekend. Daarnaast zijn ook klimplanten uitermate geschikt, want ze hebben aan de voet weinig ruimte nodig maar fleuren wel een groot deel van je gevel op.

In onze brochure over geveltuintjes vind je de juiste planten voor jouw tuintje. Enkel de planten die opgesomd staan in de brochure mag je aanplanten.

Voorwaarden

Geveltuintjes mogen voetgangers niet belemmeren. Daarom zijn er een paar regels waar je rekening mee moet houden. 

Lees ze na in het gemeenteraadsbesluit over het aanleggen van geveltuintjes.

 

Contactinfo