Zonnepanelen op dak sporthal Warande

16
mrt
2023

Energent, de Wetterse vzw Duo, Lokaal Bestuur Wetteren en het Autonoom Gemeentebedrijf plaatsen op het dak van de sporthal van Sport- en recreatiedomein De Warande een installatie van 428 zonnepanelen (1 800 m²). Deze zonnepanelen zijn goed voor 216 000 kWh (kilowattuur), wat neerkomt op het jaarverbruik van elektriciteit van wel 70 gezinnen. Wetteraars en Wichelenaars kunnen vanaf 16 maart 2023 aandelen kopen.

Kiezen voor duurzame energie

Ongeveer 87 % van de energie opgewekt door de zonnepanelen op het dak van de sporthal wordt verbruikt door De Warande zelf, de overblijvende 13% wordt geïnjecteerd op het net.
Door in te zetten op deze duurzame energiebron stoot het sport- en recreatiedomein 39,1 ton minder CO² uit per jaar en bespaart gemiddeld 27.000 euro per jaar. 

Financiering door inwoners

Vzw DUO wil bij de inwoners van Wetteren en Wichelen 150 000 euro ophalen voor de financiering van het project. Wetteraars en Wichelenaars kunnen vanaf 16 maart aandelen kopen van Energent via www.energent.be/warande. Eén aandeel kost 100 euro en je kan per persoon maximaal 20 aandelen (=2000 euro) aankopen. Elke aandeelhouder krijgt inspraak en stemrecht én ontvangt een jaarlijks dividend. De voorbije 3 jaar was dit telkens 3%.

Over vzw DUO

Het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie moedigt lokale besturen aan om een ‘Actieplan voor Duurzame Energie en Klimaat’ te maken. Enkele inwoners uit Wetteren en Wichelen waren bereid om een handje toe te steken om de klimaatdoelstellingen in hun gemeenten te realiseren.  Zij startten met de vzw Duo in februari 2020 en stelden als doel om zoveel mogelijk zonnepanelen op daken van overheidsgebouwen te plaatsen en burgers de kans te geven om te participeren.

VZW Duo ging een samenwerking aan met Energent, een energie-burgercoöperatie die de bouw van de installatie begeleidt en opvolgt. Zij financieren de installatie via derde partijfinanciering. Het autonoom gemeentebedrijf Wetteren betaalt per afgenomen kilowattuur een bedrag dat goedkoper is dan de marktprijs. Na 20 jaar kan de installatie zonder kosten worden overgedragen aan het autonoom gemeentebedrijf .

Over Energent

Energent is een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie, opgericht in 2013. Als coöperatieve vennootschap verenigt Energent burgers in hun streven naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving, door rechtstreekse participatie. Energent verzamelt geld van coöperanten dat geïnvesteerd wordt in hernieuwbare-energieprojecten, de realisatie van energiebesparingen en het leveren van energiediensten.

Klik hier voor het filmpje van de zonnepanelen

Contactinfo