Stroomschaarste

Een stroomtekort? Hoe kan dat?

Elektriciteit schaarste treedt op als de productie sterk daalt en er geen elektriciteit in voldoende hoeveelheden kan worden ingevoerd om aan de vraag van de consumenten te voldoen.

De federale overheid en Elia, de beheerder van het transmissienet voor elektriciteit, zien er voortdurend op toe dat het aanbod van en de vraag naar stroom in ons land in evenwicht is. Maar komende winter staan we er slecht voor. Een aantal van onze kernreactoren zijn immers gesloten, waardoor onze productie fors verkleint. Dit betekent dat, als we over heel Europa te kampen krijgen met een lange periode van koude en tegelijk met een afwezigheid van wind, onze mogelijkheden van elektriciteitsaankoop bij de buurlanden beperkt zijn. De kans op een stroomtekort is dan niet onbestaande.

We weten allemaal dat, als we te veel toestellen tegelijk op hetzelfde stopcontact aansluiten, de zekering springt. Wel, dit geldt ook voor het land: als we veel meer verbruiken dan er op het net beschikbaar is, wordt de voorziening afgesloten om technische problemen op grote schaal te voorkomen

Het afschakelplan: wat betekent dit voor mij?

Afschakeling is de ultieme maatregel om een algemene black-out te voorkomen.

Als we er met preventieve maatregelen niet in slagen om het algemene stroomverbruik in ons land voldoende te doen dalen, dan is er geen andere oplossing dan de elektriciteitsvoorziening in sommige regio’s af te sluiten. Deze tijdelijke stroomonderbrekingen gedurende de verbruikspiek (van 17 tot 20 uur) noemen we het afschakelplan.

Hoe is de situatie in uw straat? 

Er zijn acht schijven in het afschakelplan. De eerste keer dat er een energietekort dreigt, wordt schijf 8 mogelijk afgeschakeld, de tweede keer schijf 7, enzovoort tot en met schijf 2. Schijf 1 wordt enkel gebruikt voor een automatische afschakeling bij een incident en wordt dus niet afgeschakeld wanneer er in ons land een tekort dreigt.

Surf naar de website van Eandis voor meer informatie.

Hoe kunnen we afschakeling vermijden?

De productie met andere middelen dan kernenergie aanvullen (strategische voorraad), invoerovereenkomsten uitbreiden, de elektriciteitsmarkt in evenwicht brengen, zijn maatregelen die al door de bovenlokale overheid worden geïmplementeerd. Maar deze acties volstaan misschien niet; vooral niet als onze buurlanden eveneens het hoofd moeten bieden aan slechte weersomstandigheden, met een sterke stijging van hun energieverbruik als gevolg.

Daarom zullen er bij een dreigend tekort grootschalige maatregelen worden getroffen om het verbruik te beperken:

 • overheidsbesturen, ondernemingen, handelszaken wordt gevraagd hun consumptie drastisch te verminderen;
 • openbare verlichting van monumenten en autosnelwegen kan worden uitgeschakeld, evenals decoratieve publieke, commerciële of privébuitenverlichting;
 • ook een beperking van het openbaar vervoer (treinen, trams, metro’s) kan worden overwogen.

Ook u kunt energie besparen. Deze energietips zijn niet alleen nuttig tijdens een periode van energieschaarste. Het zijn aanraders voor altijd: uw energierekening zal er wel bij varen.

 • Doof lichten in ruimtes waar u niet bent.
 • Als het kan, dim het licht. Vermijd decoratieve verlichting.
 • Verwarm enkel de leefruimtes, en dit tot maximaal 19 of 20 graden. Een extra trui aantrekken is een slimme optie.
 • Sluit ’s avonds gordijnen en rolluiken, dat houdt de warmte binnen.
 • Zet de verwarming ’s nachts en wanneer u niet thuis bent op maximaal 15 of 16 graden.
 • Gebruik uw wasmachine, droogkast en vaatwasser enkel in de daluren (tussen 22u en 6u). Was op lage temperaturen (30 graden).
 • Trek de stekker uit elektrische apparaten als u ze niet gebruikt.

Verzamel tijdig nuttig materiaal

In de dagen vóór een eventuele afschakeling neemt u de tijd om u voor te bereiden en nuttig materiaal te verzamelen.

 • Hebt u zaklampen en waar liggen ze? Zorg voor opgeladen batterijen en reserve-exemplaren. Gebruik overigens liever een zaklamp dan kaarsen.
 • Voorzie een emmer voor water, want tijdens een afschakeling is er een kleine kans op verminderde druk in de waterleiding.
 • Voorzie een radio op batterijen (of een autoradio) om tijdens de stroomonderbreking op de hoogte te blijven.
 • Leg warme kledij klaar, dekens en eventueel medicijnen.
 • Zorg voor voedsel dat koud gegeten kan worden.
 • Laad uw gsm op (maar hou er rekening mee dat de mobiele en vaste telefoonnetwerken verstoord kunnen zijn tijdens een elektriciteitspanne).
 • Voorzie wat cash geld in huis, want geldautomaten werken niet zonder stroom.

Contactinfo