Schoolstraten vanaf 1 september

28
aug
2023

Op 1 september starten we met schoolstraten, samen met basisschool Sint-Gertrudis en GO! kleuterschool t’ Klimopje. Alleen voetgangers en fietsers mogen bij de start en bij het einde van de schooldag de schoolstraten betreden. Zo is de omgeving van beide scholen veiliger voor leerlingen, leerkrachten en ouders.

Wat is een schoolstraat?

In een schoolstraat is de openbare weg voorbehouden voor voetgangers en fietsers. Alleen prioritaire voertuigen en voertuigen met een vergunning hebben toegang tot de schoolstraat en moeten er stapvoets rijden. De bestuurders van deze voertuigen verlenen voorrang aan voetgangers en fietsers en stoppen er zo nodig voor. Bewoners met een garage binnen deze zone kunnen hun straat met de wagen verlaten maar dan ook stapvoets. De politie zal hierop toezien, en zeker bij de start van het nieuwe schooljaar.

Veilige en aangename schoolomgeving

Een schoolstraat biedt een heleboel voordelen. Je hebt er minder fijn stof en uitlaatgassen en ook in de klas zelf is de luchtkwaliteit beter. De schoolomgeving is veiliger voor voetgangers en fietsers. Kinderen komen dan ook vaker te voet of met de fiets naar school en bewegen zo meer. Een schoolstraat creëert een rustige en aangename buurt waar er meer contact is tussen ouders, leerkrachten, buurtbewoners en plaatselijke handelaars.

Regelmatige evaluatie

Samen met de directie en leerkrachten van de basisschool Sint-Gertrudis en het GO! kleuterschooltje t’ Klimopje, besliste Lokaal Bestuur Wetteren om vanaf 1 september 2023 bij wijze van proef twee schoolstraten in te richten. De werking van de schoolstraten zal op regelmatige basis worden besproken en geëvalueerd met de directies van beide scholen om bij te sturen waar nodig.

Basisschool Sint-Gertrudis

Bij de basisschool Sint-Gertrudis wordt een deel van de Schoolstraat - namelijk het stuk tussen de Jozef Buyssestraat en de Schooldreef – als schoolstraat ingericht.
Dit is het geval op elke schooldag, van 8.15 tot 8.35 uur, van 15.30 tot 16 uur en op woensdagen van 11.30 tot 12 uur. Ouders kunnen hun wagens parkeren op parking Zeshoek.

Kleuterschool ’t Klimopje

Bij het GO! kleuterschool t’ Klimopje gaat het over het deel van de Kapellestraat ter hoogte van het stuk tussen de Kruisbergstraat en de Eeminckwegel. Dat deel van de straat wordt een schoolstraat op elke schooldag, van 8 tot 8.25 uur, van 15.15 tot 15.35 uur en op woensdagen van 11.55 tot 12.15 uur. Parkeren kan op parking Warande.

Contactinfo