Klimaatbomen in Wetteren

23
nov
2022

Bomen verfraaien onze straten en geven ze karakter. Bovendien zuiveren ze de lucht en bieden een schuilplaats voor dieren. Ze zijn ook belangrijk om de klimaatverandering te beperken, want ze slaan CO2 op, in de boom zelf én in de bodem.

Een gezonde en veerkrachtige gemeente

Bomen houden onze gemeente leefbaar, gezond en veerkrachtig, ook in een veranderend klimaat. Een boom zorgt voor verkoeling wanneer het heel warm is en houdt water vast voor wanneer het lang droog is. Bij hevige regen vangen de bladeren en takken het water op. De druppels verdampen en bereiken dus de bodem niet.

Wat zijn klimaatbomen?

Klimaatbomen zoals esdoorn, els, eik, valse christusdoorn, sierappelboom, wilg, winterlinde, lijsterbes kunnen goed tegen droogte, wateroverlast en wind. Ze zijn ook beter bestand tegen ziektes en plagen. Klimaatbomen kunnen planten van bij ons zijn, maar dat is niet noodzakelijk.

Meer bomen op pleinen en in straten

De komende maanden planten we 130 klimaatbomen op lege pleinen of in straten waar voldoende ruimte is. Ons groenteam pakt telkens een andere plaats aan en zal zo een tijdje bezig zijn. Je ziet binnenkort nieuwe bomen opduiken in onder meer wijk Walleken-Slekkebeek, Dendeldonk, Gemoedsveld, Serskampsteenweg, Giezeveld, plein Spoorweglaan-Bloemluststraat, plein aan het Boergondisch Kruis en plein De Mozen. We planten er zomereik, Europese eik, winterlinde, witte esdoorn, valse christusdoorn, plataan en wilg.

Ook in mijn straat?

Volgend plantseizoen zijn andere plaatsen in Wetteren aan de beurt. Laat het ons weten als je een straat of pleintje weet waar nog ruimte is! We bekijken het en wie weet komt er in de toekomst een boom. Stuur je ideeën naar groen@wetteren.be.

Contactinfo