GAS-boetes voor zwerfvuil

Zwerfvuil blijft een groot probleem in Vlaanderen ondanks de vele campagnes. Ook onze gemeente heeft ermee te kampen en daarom besliste Lokaal Bestuur Wetteren om samen met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij boetes te geven aan wie afval dropt waar het niet hoort. GAS-handhavers gaan de Wetterse straten op om overtreders te beboeten.

Zwerfafval blijft toenemen

Vlaanderen wou in 2022 een vijfde minder zwerfvuil hebben, maar jammer genoeg blijven de cijfers stijgen. Ook in Wetteren merken we geen verbetering ondanks de vele campagnes. De impact is enorm: zwerfafval schaadt natuur, dier en mens. Het vervuilt de bodem, dieren eten het op of raken erin verstrikt. Uiteindelijk komt het afval in de vorm van microplastics via de voedselketen in ons lichaam terecht. Extra maatregelen zijn dus nodig.

GAS-handhavers 

Vanaf 11 januari 2022 werkt het lokaal bestuur samen met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij om zwerfvuilovertredingen vast te stellen. GAS-handhavers (GAS= Gemeentelijke Administratieve Sanctie) controleren regelmatig op plaatsen waar de kans op zwerfvuil groot is. Ze gaan in burgerkledij de straat op, waardoor de pakkans groter is.

Wanneer riskeer je een boete?

Als je klein afval achterlaat op een plaats waar het niet hoort, bega je een overtreding. Het gaat zowel om sigarettenpeuken, kauwgom en etensresten als verpakkingen, tickets, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes en mondmaskers. Ook hondenpoep is zwerfvuil. De handhavers kijken dus uit naar overtreders die hondenpoep niet oprapen. Hondenpoepzakjes horen in de vuilnisbak of hondenpoepbuis, niet in de berm of in het straatrooster.

Ze controleren ook alle schoolomgevingen en passen de GAS-wetgeving toe op personen vanaf 14 jaar. GAS-boetes kunnen oplopen tot 350 euro. Je krijgt niet eerst een waarschuwing; de boete moet je sowieso betalen.

Contactinfo