Wat moet je weten over de reservelijst voor vaccinatie?

7
apr
2021

Vanaf 6 april kan je je inschrijven op een centrale reservelijst (QVAX). Vaccinatiecentra Wetteren en Wachtebeke wachten de testfase af en blijven voorlopig de opgestarte reservelijsten van ELZ Scheldekracht verder gebruiken. Meer hierover lees je op https://www.eerstelijnszone.be/reservelijsten-elz-scheldekracht 

Je kan je wel al inschrijven via de website QVAX.be. Je duidt aan wanneer je beschikbaar bent en op welke manier je gecontacteerd wil worden. Belangrijk is dat je je beschikbaarheid up-to-date houdt. Als je opgeroepen wordt, moet je binnen het half uur bevestigen. Anders wordt iemand anders gecontacteerd. 

Let wel: ook binnen de reservelijsten volgt men de vaccinatiestrategie: eerst de oudere bevolking, dan de risicopatiënten en dan de brede bevolking van oud naar jong. 

Meer informatie: https://www.eerstelijnszone.be/de-centrale-reservelijst-via-het-qvax-platform-stand-van-zaken-en-huidige-aanpak-van-elz (eventueel, is tekst hieronder)

Hoe snel kom je dan aan de beurt? 

De reservelijst is geen wondermiddel. Je helpt er mee gaatjes opvullen wanneer mensen niet komen opdagen en zorgt zo dat de centra geen vaccins moeten weggooien. Nuttig is het dus zeker. Maar de centra blijven zich wel houden aan de volgorde die door Vlaanderen is bepaald, ook bij het gebruik van reservelijsten. Dat wil zeggen dat men ook nu eerst de reservelijst met 65+ers en met risicopatiënten aanspreekt. 

Ben je een gezonde dertiger, dan is de kans heel klein dat jij nu voor de reserve wordt opgeroepen. Wanneer je eigen leeftijdscategorie aan de beurt is, is die kans al heel wat groter. 

Je moet je ook geen zorgen maken: ook als je ingeschreven bent via QVAX, zal je nog uitgenodigd worden op de normale manier als je niet bent opgeroepen vanop de reservelijst, of als je niet op een oproep gereageerd hebt.

Contactinfo