Wanneer krijg ik mijn vaccin

De eerste leveringen en uitnodigingen 

De eerste leveringen hebben plaatsgevonden in de maand februari. Het vaccinatiecentrum in Wetteren kreeg toen 500 vaccins.

Het versturen van de uitnodigingen gebeurt volgens de leveringen van de vaccins. Die gingen in februari naar mensen die in de eerste lijn van de zorg staan, zoals bijvoorbeeld thuisverpleegkundigen, kinesisten, tandartsen,....

Ook de eigen medewerkers die de centra gedurende de eerste weken moeten bemannen, kregen hun vaccin krijgen. Ongeveer 450 zorgprofessionals kregen toen een uitnodiging om naar Wetteren te gaan. 

De zorgverstrekkers die uitgenodigd zijn voor de eerste vaccinatiedagen, zijn uitgenodigd per e-mail en per sms. De eerste uitnodigingen zijn uitsluitend op die manier verstuurd, volgens een richtlijn van Vlaanderen. De reden hiervoor is dat de eerste vaccinatiemomenten heel kort na het versturen van de uitnodigingen lagen. Men gaf dus de voorkeur aan een uitnodiging die snel kon bezorgd worden en waar mensen ook snel op konden reageren. 

Het officiële eerste vaccin in Wetteren

De officiële eerste prik is geplaatst op 23 februari om 12.30 uur. In Wetteren ging die naar thuisverpleegkundige Vanessa Van Hecke.

Vanessa werkt al heel wat jaren in regio Lochristi als thuisverpleegkundige. Ze combineert deze job met een zorgfunctie in een ziekenhuis in het Gentse.

Vanessa hield een pleidooi voor het vaccin. ‘Supercontent dat ik mocht komen. Binnenkort hoop ik al mijn vaste klanten van de thuiszorg weer eens goed te kunnen vastpakken. Iemand verzorgen die je ondertussen al zo goed kent en tegelijk zoveel mogelijk afstand houden, dat blijft moeilijk. Menselijke warmte, letterlijk en figuurlijk, daarom alleen al moeten zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren!’ De tweede prik staat gepland voor midden mei.

Wie zijn de zorgverstrekkers die nu aan de beurt zijn? 

Agentschap Zorg en Gezondheid maakte de lijsten op van wie tot die eerste lijn van de zorg behoort. Zij gebruikten hiervoor verschillende criteria. Deze criteria kan je hier raadplegen.

Op basis hiervan zijn namenlijsten opgemaakt. Zo zullen de eerstelijnswerkers uitgenodigd worden om zich te laten vaccineren in het vaccinatiecentrum op basis van het domicilieadres. Voor elke beroepsgroep worden er liaisons of aanspreekpunten aangeduid in de eerstelijnszones. Zij moeten aangeven wanneer er eventueel personen nog op die lijst ontbreken. Wanneer het gaat om een vaccin dat twee dosissen nodig heeft, wordt gegarandeerd dat ook de tweede dosis voor die mensen voorradig zal zijn. 

De zorgverstrekkers uit de eerste lijn zullen ongetwijfeld optreden als ambassadeur naar hun patiënten. Wij weten al zeker dat de huisartsen binnen Eerstelijnszone Scheldekracht massaal achter de vaccinaties staan!

Wie komt er na de zorgverstrekkers?

Na de eerstelijnswerkers is het de beurt aan de 65+ers (van oud naar jong), daarna aan mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Je vindt hier meer informatie over de lijst van onderliggende gezondheidsproblemen. Vervolgens denkt men nog na over essentiële beroepen die daarna aan de beurt zouden komen. In een laatste fase gaat men over tot het vaccineren van de brede bevolking boven de achttien jaar. 

In de week van 8 maart zijn de eerste uitnodigingen verstuurd naar 65+ers. Het tempo is vooral afhankelijk van de levering van de vaccins. De uitnodigingsbrieven worden ook verstuurd in het tempo dat de vaccins beschikbaar zijn. Ook is op Vlaams niveau beslist om in heel Vlaanderen gelijke tred te houden. Het is dus niet de bedoeling dat één regio sneller of trager gaat dan een andere. Het zal overal even snel gaan. 

Thuisvaccinaties?

Het is de bedoeling zo veel mogelijk mensen te ontvangen in een vaccinatiecentrum. Toch is het niet voor iedereen mogelijk zich naar zo’n centrum te verplaatsen. Daarom zullen er ook vaccinaties bij mensen thuis gebeuren. Denk maar aan mensen die bedlegerig zijn of personen met een ernstige vorm van dementie. Wie daarvoor in aanmerking komt, ligt nog niet helemaal vast. Je zal dit niet zomaar kunnen aanvragen. Het vervoeren en bewaren van de vaccins is delicaat, en bovendien moet er ook altijd een arts in de buurt kunnen zijn. Daarom worden thuisvaccinaties beperkt voor wie het echt nodig heeft. 

Hoe verloopt de uitnodiging? 

Alles over hoe je wordt uitgenodigd lees je hier.

Meer informatie?

https://www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/volgorde-van-vaccineren

https://www.laatjevaccineren.be/veelgestelde-vragen

Contact