Veel gestelde vragen over het COVID-19-vaccinatie

Veel mensen zitten nog met vragen rond het COVID-19-vaccin. Daarom lijsten we enkel vragen en antwoorden hier voor je op.

- Ik ben een zorgprofessional maar ontving nog geen uitnodiging om gevaccineerd te worden: Alle info over het vaccineren van de zorgprofessionals vind je hier

- Hoe kan ik me op de reservelijst laten zetten? Ook hier worden eerst de zorg-en hulpverleners uitgenodigd, daaropvolgend de chronische patiënten en de 65-plussers. Zolang nog niet alle zorg- en hulpverleners gevaccineerd zijn, zal de Eerstelijnszone zich in eerste instantie baseren op de gegevens van de prioritaire zorg-en hulpverleners voor het samenstellen van onze 'reservelijst'. Gaandeweg zal deze lijst verder mee evolueren met de volgende uit te nodigen doelgroep. Alle info daarover vind je hier.

Opgelet! Ook Vlaanderen werkt aan een strategie rond de reservelijst. De info hierover kan dus nog wijzigen.

Ik ben risicopatiënt jonger dan 65 jaar. Wanneer word ik gevaccineerd? Behoor je tot een risicogroep, dan kom je aan de beurt vlak na de 65-plussers. Momenteel schat men in dat dat ongeveer in maart-april zal zijn. Wanneer het jouw beurt is, zal je een uitnodiging tot vaccinatie ontvangen. De vaccinatie zelf zal doorgaan in een vaccinatiecentrum in jouw buurt.

- Ik ben 64 jaar maar wordt binnenkort 65 jaar. Behoor ik dan tot de groep 65+? Met de 65-plussers worden alle mensen bedoeld die ofwel vandaag al ouder zijn dan 65, of die nog 65 worden in 2021. Je geboortejaar, en niet je geboortedatum, bepaalt dus of je tot de doelgroep 65+ behoort. En dus zowel de mensen met als zonder onderliggend lijden of chronische ziekte.

- Sommige landen stopppen met het toedienen van het AstraZeneca vaccin. Gaat België dit ook doen? 

In een aantal landen werd beslist om de vaccinatie met het Astra Zeneca vaccin tijdelijk op te schorten. Deze beslissing werd genomen omdat er een indruk was dat het vaccin in een aantal gevallen tot  problemen met de bloedstolling zou kunnen leiden.

Het Europese geneesmiddelen agentschap (EMA) heeft  de cijfers grondig  geanalyseerd en daaruit blijkt dat het aantal tromboses (klontervorming)  bij mensen die ingeënt werden met een Astra Zeneca vaccin lager is dan wat men zou mogen verwachten bij een gelijkaardige populatie die niet gevaccineerd is.

Ook in het Verenigd Koninkrijk, waar er ondertussen 11 miljoen mensen met dit vaccin werden ingeënt en er dus een heel grote ervaring is, blijkt er geen toename van het aantal tromboses te zijn.

De huidige evidentie toont duidelijk aan dat het vaccin niet de oorzaak is van de gemelde tromboses.

Het specifieke lot waarover er ongerustheid is, werd niet in België geleverd.

Op basis van deze wetenschappelijke gegevens blijft de Task Force achter de vaccinatie met dit vaccin staan  en ziet men geen enkele reden om de vaccinatie met het Astra Zeneca niet te laten gebeuren.

De veiligheid van de gevaccineerden blijft uiteraard prioritair en dit wordt verder dagelijks opgevolgd.

Wanneer krijg ik mijn vaccin? Het antwoord daarop vind je hier.

Hoe word ik uitgenodigd voor mijn vaccin? Alles daarover lees je hier.

Alle antwoorden op vragen over het vaccin of rond de vaccinatiecampagne vind je hier of hier.

Heb je toch nog vragen bel dan naar 1700 of het 0800 nummer op je uitnodiging.

Contact