Uitvliegen slechtvalken - broedseizoen 2020

3
jun
2020

Onze slechtvalken maakten eind mei de grote sprong naar de wijde wereld. Dit jaar verliep volgens een droomscenario want ze kwamen alle 4 veilig terecht op het schip van de kerk. Een grote opluchting want een eerste vlucht loopt niet altijd goed af: soms komen ze op de grond terecht en moeten ze opnieuw naar de toren gebracht worden zodat ze het nog eens kunnen proberen. En soms gaat het heel erg fout en vliegen ze zich te pletter tegen een gebouw.

Nu kunnen ze beginnen aan hun voorbereiding om op eigen benen, euh..poten, te staan.

De eerste dagen vliegen de valkjes vrij stuntelig. Maar elke dag verbetert hun vliegkunst. Ze observeren hun ouders en oefenen vanop het schip van de kerk: vliegspieren aansterken en de wind onder de vleugels beheersen. Later oefenen ze in de lucht: ze zitten mekaar al spelend achterna en grijpen elkaar vast. Ondertussen krijgen ze nog altijd eten van hun ouders en leren ze hoe je een meesterjager wordt. Dat doen de ouders door dode prooien te laten vallen, die de jongen in volle vlucht moeten vangen.

Je kan hun “opleiding” de komende maanden bewonderen vanop Rode Heuvel of de Markt. Je hebt helemaal geen verrekijker nodig.

Na twee tot drie maanden zijn de jongen zelfstandig en trekken ze uit hun geboortegrond weg, op zoek naar een eigen plekje om te nestelen en zelf jongen groot te brengen.

Ma en pa blijven het hele jaar in de buurt van hun broedplaats tot volgend voorjaar het hele verhaal opnieuw begint.

Contactinfo

 • Gemeentehuis Wetteren

  Rode Heuvel 1
  9230 Wetteren

  Openingsuren

  • Vandaag open van 09:00 tot 13:00 (Telefonisch bereikbaar van 9 tot 13 uur en van 14 tot 16 uur)
  • Morgen open van 09:00 tot 13:00, van 15:00 tot 19:00 (Telefonisch bereikbaar van 9 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur)
  Alle informatie