Slechtvalk

LIVE beelden

BROEDSEIZOEN 2022

De meeste vogels denken nu nog niet aan de voortplanting. Slechtvalken wel. Ze beginnen er voorzichtig in februari al aan, dan kan je met wat geluk hun spectaculaire baltsvluchten zien in de buurt van de kerk.

De nestbak werd klaargemaakt voor een nieuw seizoen binnengluren: de dikke laag veren en prooiresten van vorig seizoen werden verwijderd en de cameralens schoongemaakt. We zorgden ook voor een nieuw laagje kiezels.

Het eerste ei wordt verwacht rond 8 maart.

------------

Hoe het allemaal begon.

Op de toren van de Sint-Gertrudiskerk op de markt van Wetteren broeden al enkele jaren slechtvalken (Falco peregrinus) in een daarvoor speciaal geplaatste nestbak.

De slechtvalk is onze grootste inheemse valk en met vliegsnelheden tot 389 km ook de snelste vogel ter wereld.

De nestkast kwam er op initiatief van Natuurpunt Scheldeland en werd uitgevoerd door de gemeente Wetteren.
Nadat in 2014 voor het eerst een koppel slechtvalken tot broeden kwam (er vlogen toen twee jongen uit), werd een webcam geplaatst in de nestkast, zodat Wetteraars én natuurliefhebbers van buiten de gemeente het wel en wee van het slechtvalkengezin mee konden volgen.
Helaas mislukte het volledige broedsel in 2015, maar in 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 was het wél raak: er werden, behalve in 2018, elk jaar maar liefst 4 jongen grootgebracht.
2018 was niet voor alle jongen een goed jaar: het ouderpaar slaagde er wel in om hun 4 kuikens groot te brengen maar voor 1 jong wijfje liep de sprong naar beneden slecht af. Ze vloog zich dood tegen een hoog gebouw in het centrum...
1 jong uit het broedsel van 2019 werd spijtig genoeg dood teruggemeld, zelfde doodsoorzaak. Dat weten we omdat de kuikens geringd worden met een uniek wetenschappelijk nummer.
In 2021 werden 3 kuikens succesvol grootgebracht.

Sinds 2017 staat er een gloednieuwe webcam in de nestkast, die voor veel betere (live)beelden én fantastisch geluid zorgt. Via de knop hierboven kijk je live mee in de nestkast.  

Meer informatie

Hier lees je meer over deze indrukwekkende roofvogel.

 

LIVE beelden

Contactinfo