Sabam en Billijke vergoeding

Terwijl SABAM de rechten van auteurs beschermt, is de billijke vergoeding in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de prestaties van uitvoerders en producenten.

Wat is SABAM?

SABAM is een vergoeding voor de artiest (auteursrecht) voor openbare uitvoeringen van hun werk (zowel live als opgenomen). Dit geldt voor muziekstukken, theater, beeldende kunst, dans, enz. Uitzondering: als de muziekgroep enkel eigen nummer (dus geen covers) speelt, moet je geen SABAM betalen. Zowel voor openbare als privéfuiven moet je sabam betalen.

Het tarief is afhankelijk van de inkomprijs, drankprijs en oppervlakte van de fuifzaal. (bijv. hoe hoger de inkomprijs, hoe hoger de sabamkosten) Extra tip: gebruik je maar een deel van de fuifzaal, geef dan enkel deze oppervlakte door aan SABAM en vermeld dat je een deel van de zaal afgebakend hebt. 

Als je geen inkom vraagt en de fuifzaal het tarief 'danscafé' betaalt, dan moet je geen SABAM betalen! Bij polyvalente zalen komt dit tarief zelden voor, wel bij zalen met commercieel karakter. Vraag dit na bij de uitbater van de zaal!

Wat is de billijke vergoeding?

De billijke vergoeding is een vergoeding voor de uitvoerders en de producenten van de muziekstukken. Dit moet je betalen (bovenop SABAM) als je muziek op platen of CD’s speelt op openbare plaatsen.

Het kan zijn dat de zaaluitbater een jaarlijkse forfait dans betaalt. Jouw bijdrage voor billijke vergoeding voor je fuif zit dan al in de huurprijs van de zaal. Of dit het geval is, staat duidelijk in het huurcontract van de fuifzaal. Indien dit niet het geval is, moet je rechtstreeks betalen via de site. Let op! Ook voor een privéfuif moet je billijke vergoeding betalen.

Unisono: Regel Sabam én de Billijke Vergoeding in een keer

Vanaf 1 januari 2020 regel je Sabam en de Billijke Vergoeding met één licentie en via één betaling op het platform van Unisono. Het unieke platform van Unisono vereenvoudigt aanzienlijk de aangifte en betaling van beide licenties. Je hoeft niet langer twee aparte licenties aan te vragen voor enerzijds de auteursrechten (Sabam) en de naburige rechten (Billijke Vergoeding). Unisono centraliseert beide, met één licentie en één betaling tot gevolg. Bovendien beperkt Unisono zich niet tot muziekgebruik. Ook wanneer je audiovisuele werken vertoont, een theaterstuk opvoert of literaire en visuele werken wil gebruiken, kun je via Unisono je licentie aanvragen.

Contactinfo