Nu ook jazz-pop-rock in KUNSTacademie

In de nabije omgeving van Wetteren zijn er op dit moment geen academies die de optie Jazz-Pop-Rock aanbieden. Vanaf 1 september komt daar verandering in en kan je in de KUNSTacademie Wetteren ook Jazz-Pop-Rock muzieklessen volgen. De aanvraag werd deze week goedgekeurd door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en start volgend schooljaar. De Wetteraad Cultuur speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de afdeling Jazz-pop-rock.

Lokale bands welkom

Momenteel moet de Wetteraar naar Aalst of Gent om een Jazz-Pop-Rock-opleiding te kunnen volgen. 

“Er zijn nochtans heel wat kleine lokale bands in Wetteren en omgeving. En hun bandleden zijn zeker welkom. In de KUNSTacademie kunnen ze zich artistiek verder ontplooien en podia in eigen regio betreden.” (Schepen voor cultuur, Robbe De Wilde)

Wetteraad Cultuur

De Wetteraad Cultuur, het nieuwe inspraakorgaan rond cultuur in Wetteren, speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de afdeling Jazz-pop-rock. In 2020 ontstond vanuit de Wetteraad een projectgroep met Wetterse muzikanten die de link tussen de bloeiende lokale muziekscene en de KUNSTacademie wilden versterken. Die enthousiaste groep ging in dialoog met de KUNSTacademie en Lokaal Bestuur Wetteren en zo kwam de oprichting van de afdeling Jazz-pop-rock in een stroomversnelling.

Ruimte voor muzikale vrijheid

De nieuwe richting Jazz-Pop-Rock opent de deuren voor een eigentijds repertoire, improvisatie, muzikale vrijheid, eigen arrangementen en creaties. De KUNSTacademie wil nieuwe leerlingen aantrekken en inspelen op de vraag van de leerlingen die afstuderen of hun traject willen wijzigen. 

Kunsttakken werken samen

De bestaande samenwerkingen tussen Beeld, Woord en Klassiek krijgen een boost door de nieuwe optie. Heel wat nieuwe kansen bieden zich aan: de teksten van leerlingen Woord kunnen dienen als songteksten voor Jazz-Pop-Rock, combonummers kunnen dienen als soundtracks bij films, soundscapes kunnen inspireren om er beeldend mee aan de slag te gaan. Bovendien kunnen ook de leerkrachten van elkaar leren.

Coördinator

Met Stijn Tondeleir heeft de academie een coördinator gevonden die zijn schouders 100% onder dit project wil zetten. We stellen verder een heel gemotiveerde startploeg Jazz-Pop-Rock samen. Maak alvast kennis met hen op onze opendeurdag op 11 juni!

Praktisch

We starten met een basisaanbod van elektrische gitaar, basgitaar, zang, slagwerk, piano en songwriting. Uitbreiding naar sax en koper en muziekproductie is mogelijk.

Leeftijd: vanaf 12 jaar (eerste middelbaar).

Wanneer: De lessen instrument/combo/labo gaan door op zaterdagvoormiddag. Heb je nog geen voorkennis van notenleer? Dan volg je gelijktijdig met je lessen instrument eerst drie jaar muziekatelier (notenleer).

Opendeurdag en inschrijven

Op zaterdag 11 juni van 9 tot 13 uur gooit de KUNSTacademie de deuren open. Kom proeven van Muziek, Woord en Beeld. 

Inschrijven kan al vanaf 1 juni online op www.kunstacademiewetteren.be. Je vindt er ook meer info over huurinstrumenten en inschrijvingsgeld. Inschrijven kan tot en met 30 september 2022.

Over de KUNSTacademie

Op 1 september 2022 smolten de Academie Muziek en Woord en de Kunstacademie samen tot één KUNSTacademie Wetteren. De KUNSTacademie nam haar intrek in de nieuwe site Cordonnier in de Lange Kouterstraat. Dit schooljaar telt de academie 642 leerlingen Muziek,  241 leerlingen Woord en 830 leerlingen Beeld.

Contactinfo