Moet je jodiumtabletten in huis halen?

De situatie in Oekraïne wordt door de Belgische en Europese overheden van dichtbij opgevolgd. Er is momenteel geen gevaar voor de Belgische bevolking. Nu snel jodiumtabletten in huis halen is dus niet nodig. 

Jodiumtabletten in huis hebben is een goede maatregel om je voor te bereiden op een nucleair incident, maar in de huidige situatie heeft het geen enkele zin om overhaast jodiumtabletten in huis te halen en in te nemen.

Jodiumtabletten

Bij een nucleair incident waarbij radioactief jodium vrijkomt, is het innemen van stabiel jodium een efficiënte manier om de schildklier te beschermen. Vooral bij kinderen is de bescherming van de schildklier belangrijk om kankers op lange termijn te voorkomen. Om het nodige effect te hebben, moet het stabiel jodium op het juiste moment ingenomen worden.

Daarom raden de Belgische overheden sinds 1999 aan dat mensen die binnen een straal van 20 kilometer rond een nucleaire site wonen, jodiumtabletten in huis halen. Die aanbeveling werd in 2018 uitgebreid naar iedereen op het Belgisch grondgebied die verantwoordelijk is voor kinderen.

Koop niet online

De jodiumtabletten zijn gratis verkrijgbaar in elke apotheek in België. Online kopen biedt dus geen voordeel. De overheden en apotheken hebben een grote voorraad die ter beschikking kan gesteld worden aan de bevolking bij een nucleair incident.

Lees meer op nucleairrisico.be.

Contactinfo