Let op voor namaakgoederen

13
jul
2021

Namaak is niet alleen illegaal, meestal zijn de producten ook van slechte kwaliteit en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Daarnaast kan je er ook geld mee verliezen, want je geeft geld uit aan producten van slechte kwaliteit zonder enige garantie en de kans bestaat dat je helemaal niets ontvangt omdat de producten niet verzonden worden of omdat de douane ze onderschept. 
 
Vijf tips van de politie om te voorkomen dat je namaak koopt: 

  • Luister in de eerste plaats naar je gezond verstand en wees op je hoede voor geweldige aanbiedingen of zeer lage prijzen voor producten die in principe erg duur zijn. Vaak zijn ze nep.
  • Controleer bij een online aankoop altijd of je de verkoper kan identificeren. Is er een fysiek adres en bestaat dat ook echt? Zijn de betalingsmogelijkheden veilig? Zijn er wettelijke mededelingen beschikbaar?
  • Zoek op het internet naar de meningen van andere internetgebruikers en check de reputatie van de website. Vraag je ook even af of de site er uitziet zoals je kan verwachten van een bekend merk en of het product dat je er wilt kopen ook effectief door die site verkocht wordt.
  • Wees vooral waakzaam voor aanbiedingen op sociale netwerken zoals Facebook die vaak te mooi zijn om waar te zijn en geef de voorkeur aan bekende distributiekanalen en officiële websites.
  • Koop je een product in een winkel, dan kan je de kwaliteit van het product en verpakking controleren. Kijk bijvoorbeeld naar gebreken in naden en logo's, of naar spelfouten op etiketten en dozen. Ga ook na of het product dat je wil kopen overeenstemt met het assortiment van de winkel. Een paar schoenen kopen in een voedingswinkel zou een belletje moeten laten rinkelen. 

Ben je toch het slachtoffer van namaak, meld het dan bij ‘de FOD Economie’ op https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/nl/welkom

Contactinfo