Duurzaam Organiseren

Een duurzaam evenement houdt niet alleen rekening met het milieu, maar heeft ook een positieve invloed op onze maatschappij en economie.

Tools om je te helpen

Op de website van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en op Ikorganiseer.be vind je een aantal tips om jouw evenement op een duurzame manier te organiseren. Het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) heeft een duurzame evenementen-tool ontwikkeld waarmee je de impact van jouw evenement kan meten en verbeteren. 

Weg met wegwerp 

Sinds 1 januari 2020 is het verboden om bij evenementen drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik (VLAREMA: Art. 5.3.12.1). Zo willen we ervoor zorgen dat eenmalige drankverpakkingen correct worden ingezameld voor recyclage en niet achteraf in het restafval belanden of als zwerfvuil achterblijven.

Meer info: 

Herbruikbare bekers van Verko

Verko voorziet een uitleendienst voor herbruikbare bekers.

Hoe werkt de uitleendienst?

Verko houdt de bekers zelf niet in stock, maar werkt samen met een externe organisatie. Surf minstens 2 weken op voorhand naar https://serviceplatform.durafest.be. Daar kan je invullen hoeveel Verko-bekers je gratis wil ontlenen. 

Hoeveel bekers bestel je best?   

Het platform bevat een tool die je helpt met de berekening. Een medewerkster kijkt je bestelling ook na. Geef je toch een onrealistisch aantal in, dan contacteert ze jou telefonisch.

Hoeveel kost het? 

Je betaalt geen huurprijs voor de bekers. Er zijn wel kosten voor administratie, transport en reiniging achteraf. Ook verloren en kapotte bekers moet je compenseren.

Je ontleent altijd minimaal 500, 225 of 100 stuks, afhankelijk van de soort bekers. Ze worden geleverd in verzegelde boxen. Is het zegel doorbroken, dan betaal je de reiniging van alle bekers in de box. Ook als je een mobiele wasstraat huurt, moet je de schoonmaakkosten betalen.

Mobiele wasinstallaties

Je mag de bekers niet zelf afwassen met de hand tijdens het event, omdat er dan krassen op komen en de voedselveiligheid in het gedrang komt.

Organiseer je een event met erg veel bezoekers of wil je toch liever zelf afwassen? Dan kan je een mobiele wasinstallatie huren. Zorg er wel voor dat je voldoende plaats hebt om ze te installeren. Het is ook belangrijk dat je de bekers die je met de installatie wast, onmiddellijk gebruikt voor consumptie en niet in de bewaarboxen plaatst. Verko biedt de wasinstallaties aan via een andere organisatie dan de bekers. Daarom gebeuren de bestelling en de facturatie via een andere weg.

Je kan gebruik maken van één kleine en één grote wasinstallatie. Zijn ze al verhuurd aan een andere organisatie, dan is het aanbod uitgeput. Wees er dus op tijd bij! Bestel daarom ook best je wasinstallatie voor je bekers. Zo kan je realistischer inschatten hoeveel bekers je nodig hebt.

Download op www.dds-verko.be/herbruikbarebekers het reservatieformulier voor de huur van de wasinstallaties en stuur het ingevulde formulier naar info@wakecup.be.

Wat met beschadigde of verloren bekers?

Een nieuw gezegde luidt: bekertje breken of verliezen is bekertje betalen. Werk dus op je event zeker met een waarborgsysteem om niet in extra kosten te vallen. 

Meer info: www.dds-verko.be/herbruikbarebekers

Online bestelplatform: https://serviceplatform.durafest.be/ 

Contact