Autodelen

De gemeente Wetteren wil duurzame mobiliteit stimuleren door het promoten van autodelen. Bij autodelen maken meerdere personen om beurten gebruik van één of meerdere gezamenlijke auto’s. Iedereen die in het bezit is van een rijbewijs kan hieraan deelnemen.

Er zijn drie vormen van autodelen:

 • Particulier autodelen/ autodelen met je buren
 • Autodeelaanbieders met een eigen vloot
 • Autodeelaanbieders zonder eigen vloot

Ben je geïnteresseerd in autodelen, neem dan zeker een kijkje op www.autodelen.net. Hier vind je informatie over alles wat met autodelen te maken heeft. Je kan eveneens de dichtstbijzijnde (beschikbare) deelauto’s in jouw buurt opzoeken.

Zelf autodelen met je buren

Dégage is een vorm van particulier autodelen. Bij particulier autodelen worden één of meerdere private wagens door verschillende buurtbewoners gebruikt. Een tweede belangrijk kenmerk is het kostendelend principe. De eigenaar maakt geen winst maar krijgt de reële kostprijs van de wagen per gedeelde kilometer. Tot slot is er een grote mate van zelforganisatie waarbij elke autodeelgroep haar afspraken en regels zelf bepaalt. Buurtbewoners kunnen ofwel een wagen lenen van een eigenaar ofwel samen een auto aankopen in mede-eigendom.

In Wetteren zijn er momenteel 3 bewoners die hun auto delen via Dégage. Wil jij ook je auto delen? Neem dan snel een kijkje op de website van Dégage.

Bij Dégage worden er regelmatig infosessies georganiseerd, ook in Wetteren. Inschrijven voor deze infosessies kan via de website.

Via Cozycar kan je autodelen met mensen uit je buurt. Je maakt samen met je buren afspraken en zet een kostendelend systeem op. Ben je geïnteresseerd? Neem dan zeker een kijkje op hun website.

Autodeelaanbieders met eigen vloot:

1. Partago: elektrische deelauto 

Wetteraars kunnen gebruik maken van de elektrische deelauto ‘Hera’ van Partago die geparkeerd staat in de Lange Bergstraat 59. Tijdens de werkuren (tussen 6u – 18u) wordt de auto exclusief gebruikt door het regionaal landschap Schelde-Durme. Buiten de kantooruren en tijdens het weekend en de feestdagen kunnen Wetteraars gebruik maken van de deelauto.

Wie wil gebruikmaken van de elektrische auto, kan zich als lid van Partago registreren op: www.partago.be

2. Cambio

Wetteraars kunnen vanaf 1 juli 2020 gebruik maken van de autodeelwagens van Cambio. Twee wagens staan aan het station van Wetteren en de elektrische deelwagen aan de Zeshoek (Hekkerstraat). 

Nog geen lid? Gebruik dan de promotiecode: WetterenDeelt2020 en krijg de instapkost van €35 cadeau! De promotiecode is geldig tot en met 30 september 2020.

Wi je meer info of wil je gebruik maken van de Cambio deelwagens? Ga naar www.cambio.be 

Autodeelaanbieders zonder eigen vloot

Een aantal bedrijven bieden een softwareplatform aan die eigenaars van auto’s samenbrengt met mensen die een auto zoeken: AirBnB maar dan met deelwagens. In Wetteren zijn volgende bedrijven actief:

 

Alle deelwagens in Wetteren parkeren gratis en onbeperkt in de betalende en blauwe zone. Op die manier wil het bestuur autodelen promoten.

Gratis parkeerkaart voor autodelen

 

Contactinfo

 • Gemeentehuis Wetteren

  Rode Heuvel 1
  9230 Wetteren

  Openingsuren

  • Vandaag open van 09:00 tot 13:00, van 15:00 tot 20:00 (Telefonisch: 09.00 - 13.00 en 14.00 - 18.00)
  • Morgen open van 09:00 tot 13:00, van 14:00 tot 16:00 (Telefonisch: 09.00 - 13.00 en 14.00 - 16.00)
  Alle informatie