Naar inhoud

Nieuws

De winter komt er aan!

sneeuw

Vriestemperaturen en winterse neerslag, mooi om naar te kijken maar vervelend als je de weg op moet. Bij sneeuw of ijzel strooit of ruimt de gemeente zodat iedereen veilig de baan op kan. Soms wordt er ook preventief gestrooid.

Denk er ook zelf aan om het voetpad voor je deur sneeuwvrij te maken en te strooien.

De gemeente beheert ongeveer 250 km gemeentewegen en gebruikt hiervoor zout, pekel (zout water) of een combinatie van beiden om wegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te maken.  De winterdienst strooit ook preventief. Op die manier neemt de kans op ijzelvorming sterk af.

Binnen de gemeente beslist een verantwoordelijke op basis van de weersverwachtingen of de winterdienst uitrukt. De gemeente is enkel verantwoordelijk voor de gemeentewegen. Het Agentschap Wegen en Verkeer is verantwoordelijk voor de gewestwegen.

Om deze klus te klaren gebruikt de gemeente een zoutstrooier (vrachtwagen), een natzoutstrooier (jeep met aanhangwagen), een tractor met borstel en pekelsproeier voor de fietspaden en een grote hoeveelheid zout. Bij hevige sneeuwval kunnen ook 2 tractoren met sneeuwschuif ingezet worden. 

Invalswegen, centrumstraten, fietspaden, fiets- en voetgangersbrugjes en de voetpaden aan de gemeentelijke gebouwen worden zo sneeuw- en ijsvrij gehouden. Daarvoor staan 55 medewerkers, ook tijdens de feestdagen, de klok rond paraat.

Om efficiënt en milieubewust om te springen met de zoutvoorraad werken de strooiwagens al enkele jaren met een systeem van automatisch strooien. Een gps-systeem helpt de chauffeur hierbij. Ook de hoeveelheid zout en de strooibreedte wordt aangepast aan de configuratie van de weg en de strooitrajecten.

Er kan niet overal tegelijk gestrooid worden. Er wordt ook niet op elke weg gestrooid. Wegen waar weinig verkeer komt, wijken en doodlopende straten worden niet meegenomen. In deze wegen is strooien niet efficiënt aangezien het dooizout ‘ingereden’ moet worden vooraleer het in werking treedt. We streven ernaar dat elke inwoner zich slechts over korte afstand moet verplaatsen om een vrij gemaakte hoofdweg te bereiken. Pas je rijstijl altijd aan aan de toestand van de weg.

Denk er ook aan dat iedere Wetteraar volgens het politiereglement verplicht is om het voetpad voor zijn/haar deur sneeuw- en ijsvrij te houden:

  • Strooi zout bij ijzelvorming en veeg het voetpad als er sneeuw ligt.
  • Veeg sneeuw en ijs niet op de rijbaan of het fietspad. Want dan wordt het gevaarlijk voor fietsers en andere weggebruikers.
  • Zorg er voor dat de waterafvoer vrij blijft.

 

Datum van het bericht: 11-12-2018