Naar inhoud

Nieuws

Wetteren, Wichelen en Laarne bestrijden samen rampen!

Treinramp

De burgemeesters van Wetteren, Wichelen en Laarne hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend voor noodplanning. Hierdoor kunnen we bij ernstige incidenten rekenen op steun vanuit deze buurgemeenten. De drie gemeenten werken al nauw samen op andere gebieden, en zijn ook verenigd in 1 politiezone.

Bij de treinramp in 2013 werd er nauw samengewerkt met buurgemeenten. Zo moest het gemeentelijk coördinatiecomité uitwijken van Wetteren naar Wichelen. Dat voorval was de aanleiding om de samenwerking in crisissituaties ook officieel vast te leggen.

Wanneer de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd wordt, treden de disciplines brandweer, medische hulpverlening, politie en civiele bescherming gecoördineerd op. Zij maken allen deel uit van een groter netwerk. Hier is altijd permanentie, en kan steun opgeroepen worden van extra medewerkers.

Maar ook gemeentelijke ambtenaren zijn betrokken, denken we maar aan de communicatie, logistiek en techniek, de noodplanningsambtenaar, het inrichten van noodopvang, een telefonisch informatiepunt, … . In een gemeente is er echter vaak slecht 1 persoon vertrouwd met een specifieke taak binnen de noodplanning. Wanneer deze ziek of afwezig is, of wanneer de crisis lang duurt, kan dat dus voor problemen zorgen!

Door samen te werken met Wichelen en Laarne kunnen we een beroep doen op hun medewerkers en steun. Ook wisselen noodplanningsambtenaren, communicatiemedewerkers, … tussen de drie gemeenten hun kennis en ervaring uit. Zo werken we samen aan een veilige gemeente!

 

Datum van het bericht: 27-02-2017